Kutyás nap a Mátyás téren


A szegedi Kedvenc Kutyaiskola négylábú tagjai mutatták meg, mi mindenre képesek: a látvány több volt mint meggyőző. A kutya nemcsak szerethető, hanem tanítható, nevelhető állat, tényleg az ember legjobb barátja – egyikhez sem férhet kétség.

Igyekszünk mindenhova elmenni, ahova hívnak, így rendszeresek az olyan fellépéseink, amilyen a mostani Viszonylag egyszerű arra a kérdésre válaszolni, miért jó, ha egy kutyust iskolába járatnak. A tanítással kapcsolatos zavaró tényezőket az otthoni környezetben sokkal nehezebb kizárni, mint az iskolában, ahol ezen túlmenően a sok gyakorlással és a tanácsadással gyorsabban és hatékonyabban érthető el eredmény.

A gazdi szeretetét és örömét elnyerni a kutyának talán a legfontosabb dolog. Mellette a tanítás egyik „értelme” és eredménye a jutalomfalat és végül a megerőltető munka után a gazdival való játék. Fontos tanács a gazdiknak, hogy ne legyenek lusták. Vigyék el sétálni a kutyákat, játszanak velük, szeressék, mert erre a kedvenceknek hihetetlenül nagy szükségük van.
A Mátyás téren vasárnap megrendezett bemutatón kiderült, alaposan változtak a kutyák tanításával kapcsolatos alapelvek. Korábban úgy gondolták, hogy egyéves kor előtt nincs sok értelme kutyaiskolába vinni a négylábúakat, ma azonban sokkal inkább az a nézet kerekedett felül, hogy azt követően, hogy a gazdája nyolchetesen megkapja a kutyát, egy hétre rá már viheti iskolába a kiskedvencét.

Ám ne csüggedjen az sem, akinek idősebb a kutyája, mert suliba vinni soha nem késő. Tanulékonyság dolgában a kutyák viszonylag idősebb korban is jól teljesítenek. Vannak-e taníthatatlan kutyák? Csak nehezebb esetek léteznek, taníthatatlanok nem.

A szegedi Kedvenc Kutyaiskola közel húsz négylábúja tartott bemutatót gazdájával együtt a Mátyás téren, ahol az első órában az engedelmességi gyakorlatokból kaptak meggyőző ízelítőt a kilátogatók. A bemutató második részében az őrző-védő feladatok elvégzéséből kapott a publikum rövid „áttekintést”, majd zárásként agility bemutató következett.

Többször kaptunk óvodákba is meghívást, és ezeknek is szívesen teszünk eleget. A gyerekeket fontos és jó megismertetni a kutyákkal, és ilyen alkalmakkor lehetőség nyílik arra is, hogy arról beszélünk a kicsiknek, hogy kell megközelíteni, hogyan kell bánni a kutyákkal, aminek fontossága aligha szorul bizonygatásra.

Fotó: Jusztina Kovács Ida
Szuper nap volt! Köszönöm minden résztvevőnek a közreműködést.
Erika

hasonló olvasnivalók...